Vill du veta exakt vad ditt pizzaset innehåller så kan du alltid fråga oss, innehållsförteckningen hittar du på framsidan av ditt pizzaset eller under varje pizza här på hemsidan!

Bara bra råvaror!

  • 100% svenska ostar - svensk mjölk har 44 % lägre klimatpåverkan än världsgenomsnittet och är en riktig delikatessprodukt! 
  • Fina svenska säsongsgrönsaker - i säsong är grödor som godast och har lägst klimatpåverkan.
  • Kalljäst deg av svenska spannmål - en färsk deg som har fått god tig på sig att jäsa.
  • Rena produkter utan onödiga tillsatser - kan vi undvika tillsatser gör vi det.


100% svenska ostar

Vi har valt att uteslutande använda svenska ostar och mejeriprodukter i våra pizzaset. Inte för att vi inte gillar de importerade ostarna så som parmesan, brie eller mozzarella utan för att vi har hittat liknande och till och med bättre ostar här där vi bor!

Vad menar vi med bättre?

Klimat - Ost gör man av mjölk, därför spelar mjölkproduktionen stor roll när vi pratar klimatsmart ost. I Sverige har vi skickliga bönder och värnar om djurens hälsa, eftersom friska kor ger mer mjölk per ko blir detta win-win för djuren och klimatet. Den typen av djurhållning gör att vi kan hålla en mjölkproduktion i Sverige som har 44% lägre klimatpåverkan än världsgenomsnittet. (källa) Just mjölk är svenska konsumenter generellt ganska noga med att köpa Svensk. Det gäller även grädde, filmjölk och yoghurt. Men i ostdisken är vi inte lika måna om att det ska var svensk mjölk. Kanske är det på grund av en romantiserad bild av att ostar från södra Europa är godare och bättre? Den frågan för oss vidare till nästa punkt... 

Kvalité - Inte nog med att vi har skickliga bönder och friska djur, vi har även otroligt kompetenta ystare som kan förvandla mjölk till diverse underbara ostar och andra mejeriprodukter. Vi talar från egen erfarenhet när vi säger att svenska ostar är makalöst goda! De vanligaste svenska ostarna är hårdostar som Präst, Herrgård och Gevé. Dessa kan vid första anblick kännas tråkiga jämfört med sydeuropeiska ostar, men icke! Då ska man veta att det finns en uppsjö av varianter av dessa ostar med olika lagringstider och bakteriekulturer som gör att ostens smak skiljer sig markant från andra ostar med samma namn. Förutom dessa hårdostar har vi även produktion av svensk brie, mozzarella och andra dessertostar av komjölk, buffelmjölk och getmjölk. Alla dessa svenska ostar använder vi i våra pizzaset för att vi tycker att dom är fantastiska. Fråga oss gärna om du vill veta mer.    

Bäst före - I Sverige har vi tillverkat ost värdigt länge. Våra äldsta ostar har förmodligen anor tillbaka till 1200-talet, över 800 år sedan! (källa) Anledningen till att man började tillverka ost då var dock inte för att skapa smaksensationer, pålägg och goda pizzor, utan för att förlänga hållbarheten på mjölken. Vår matkultur har präglats av förrådshushållning och det viktigaste har alltid varit att lagra mat länge, så att vi överlever vinterhalvåret. Idag kan vi tillverka ost under hela året men att osttillverkning förlänger livslängden på mjölken stämmer fortfarande. Därför blir det en bra produkt utifrån ett "svinnperspektiv", vissa ostar lagrar vi ju i flera år innan de äts. Tänk på det innan du slänger en ost med utgånget bäst före datum. 

Djuren och antibiotika - I Sverige har vi väldigt höga krav på djurhållning speciellt på ekologiska och KRAV-märkta produkter. Vi som land värdesätter att djuren som ger oss mat mår bra. Det kan tänkas vara en självklarhet men så ser det tyvärr inte ut i alla delar av världen. Inte ens inom EU kan man lita på att länder behandlar djuren väl. Det kan man se på antibiotikaanvändningen. (se bild) Ett friskt djur som har förutsättningar att må bra behöver inte antibiotika och att använda mycket antibiotika bidrar till risken för antibiotikaresistens som är en mycket allvarligt. På sikt kan det innebära att vi inte blir friska av penicillin i framtiden, en mycket skrämmande tanke. Genom att bara köpa svenska animaliska produkter stöttar du låt antibiotikaanvändning och friska djur. Vill du ha tips på vart du hittar svenska ostar? Hör av dig!   


Källa: AMR Review 2015 & WWF


Fina svenska säsongsgrönsaker

Grönt är skönt, och dessutom nyttigt smakrikt och oftast miljövänligt. Klimatforskare och läkare är enade, grön mat är bra mat för både kroppen och planeten. Äter vi i säsong får vi dessutom mest näring och smak från grödorna och det krävs minst energi att producera. 

Säsongerna -  I Sverige kan man säga att vi har en säsongsbaserad förrådshushållningskultur. Det betyder att vårt utbud av frukt och grönt ser olika ut beroende på vilken säsong det är. När det inte är säsong för en gröda är det dess hållbarhet som avgör hur länge vi kan "spara" den utan att den blir dålig. Alltså hur länge kan den ligga i vårt förråd? 

Detta beror ju självklart på att vårt klimat ser olika ut över året. Vissa grönsaker har vi bara under vissa delar av året medans andra kan lagras länge. På våren gror allt grönt igen efter den kalla vintern. Då har vi en massa små gröna blad och tidiga grönsaker så som sparris. Under sommaren blir dagen längre och solens energi står på max. Då kommer smakrika grödor så som jordgubbar, tomat och rädisor. Hösten som också kallas skördefest är då vi har som mest frukt och grönt. Under hela sommaren har grödorna samlat på sig energi och är nu proppfulla med näring. Då har vi lite mer bastanta grödor som broccoli och pumpa. Vintern smyger sig på och efter första frosten är det inte mycket som kan växa. Då förrådshushåller vi på de grödor som kan förvaras länge så som rödbeta och kålrot. Dessutom kalasar vi på de växter som fortfarande kan växa trots kylan. Där är grönkålen en ståtligt praktexempel.  

Grönsaker som flygs hit - Detta ska vi se upp för. Frukt och grönsaker som flygs till Sverige står för en betydligt större klimatpåverkan än grönsaker som odlats här i säsong. Därför ska man alltid välja bort dessa och byta ut mot ett bättre alternativ. Vilka grönsaker flygs hit då? Det är inta alltid så lätt att ta reda på. Flyg är ett snabbt transportsätt och behövs det snabba transporter är det ofta flyg som behövs. Det man kan vara säker på är att flyg används för frukt och grönsaker som snabbt tappar sin fräschör. Så som, sparris, sockerärtor och sugarsnaps, jordgubbar och bär (när det inte är säsong i Sverige). Kolla alltid ursprung på dessa varor, har de rest långväga kan du vara säker på att de har flugit hit. 

Vi väljer svenskt! Gör du? - Om du väljer svenskt i säsong kan du äta grönsaker med godaste möjliga samvete. Därför väljer vi nästan uteslutande Svenskt till våra pizzaset. Mat med gott samvete både smakar bättre och är bättre för miljön. Undantag för oss är vissa råvaror som håller länge, inte produceras i Sverige och har producerats på ett hållbart sätt. Till exempel frön och nötter. 


Kalljäst deg av svenska spannmål

"Degen är fantastiskt god" har vi hört många gånger av våra fredagspizzabagare, och vi håller med. Den är luftig, knaprig och smakat ljuvligt. Den bara blir så god av sig själv eftersom vi använder en färsk deg som har fått god tig på sig att jäsa. Bra svenska spannmål från svenska åkrar. 


Rena produkter utan onödiga tillsatser 

För oss är det en självklarhet att man inte lägger konstiga tillsatser och kemikalier i mat. Tyvärr är det inte lika självklart för alla. Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel öka hållbarheten eller påverka konsistensen. Dessa försöker vi i största möjliga mån undvika men om det skulle vara någon enstaka tillsats i ditt pizzaset ser du det lätt eftersom vi sätter innehållsförteckningen på framsidan. Vi tror att enkla och naturlig mat som hanterats och producerats på ett sätt som inte kräver en massa tillsatser är bäst för oss alla i längden.

E-nummer - Alla livsmedelstillsatser som är godkända inom EU har ett E-nummer. Att det tillsatsen har ett E-nummer i sig behöver alltså inte betyda att det är en dålig tillsats. Det kan till exempel vara askorbinsyra (E-300), det vill säga ingenting annat än C-vitamin som inte är farlig alls. Men tyvärr finns det alldeles för många E-nummer som kan påverka oss negativt. Om vi har ett E-nummer i våra pizzaset står vi för att vi tycker att det finns en bra anledning att använda just det E-nummret. 

Misstänkt cancerframkallande E-nummer i ost -  Det finns en hel rad E-nummer som misstänks vara cancerframkallande och har visat sig ge cancereffekt i djurförsök som ändå tillåts i EU godkända livsmedel. Några av dessa är E407, E322, E127, E249, E250, E251, E252, E319, E320, E407, E431, E951 och E952. Man kan lätt tro att man slipper undan dessa om man inte köper halvfabrikat och annan mat som i folkmun är "dålig och onatulig". Det stämmer i viss mån men inte alltid. Till exempel E251 hittas ofta i lagrad ost. Till exempel i Västerbottenost,  Kvibille cheddar och Boxholms gräddost använder E251 i sina ostar. Så länge de använder den typen av tillsatser kommer du inte hitta dessa ostar i våra pizzaset. Vi användet sitället ostar som är producerade på ett sätt som gör att E251 inte behövs. Gårdsostar eller KRAV-märkta ostar (E251 är inte tillåtet av KRAV).