Fredagspizza är ett matkoncept startat genom initiativet Swedish Food Challenge. Ett initiativ med målet att sprida kunskap om och öka användandet av svenska råvaror i vardagen. Mer om detta kan du läsa på Instagram och facebook @swedishfoodchallenge.


Fredagspizza har ett tydligt mål. Att sprida matglädje kring hållbar mat. Vi jobbar med medvetet utvalda råvaror och har lägger stort fokus på det vi kan producera här där vi bor, närmare bestämt i Sverige och Norden. Det kan tyckas konstigt att ett hållbart matkoncept med fokus på Svenska råvaror handlar om pizza men med närmare eftertanke är det inte så konstigt. Det är nämligen tvetydigt huruvida den förstan pizzan någonsin gjordes i Italien eller Norrland. Den uttalade pizzan och benämningen kommer med största sannolikhet från Italien men att lägga mejeriprodukter och andra toppingar på ett tunnt bröd och grädda i ugnen är det högst troligt att vi gjorde även i Norden, kanske redan innan man gjorde det i Italien! Just spannmål (degen) och mejeriprodukter (ost) har vi varit bra på att producera i Norden väldigt länge. Att vi dessutom i generationer har gjort mycket tunnbröd i norra delarna av Sverige har de flesta koll på. Så med det sagt blir det kanske mindre konstigt att ett matkoncept med fokus på hållbarhet och det vi kan producera här handlar just om spannmål mejeriprodukter, dvs. pizza!


Vi tror att hållbar mat är bra för alla men vi tror också att hållbar mat kan se olika ut beroende på vem man är och vart man bor.  Jag heter Josefin Agnas och det är jag som bestämmer vad som är gott nog att hamna i ditt pizzaset. 

"Jag tycker att alla ska ha tillgång till bra mat, och bra mat enligt mig är den mat som vi människor, djur, natur och planeten mår bra av. Ren mat utan en massa tillsatser, mat som har låg klimatpåverkan och mat som odlas nära oss."

Jag älskar mat, älskar fakta, är civilingenjör inom produktionsteknik och mitt mål är att göra hållbar mat så tillgänglig som möjligt för så många som möjligt. Detta är min story: 

 på livsmedelsindustrin. Jag blev trött på att jag gång på gång blev lurad. Trots mina tappra försök till att vara påläst och handla det jag trodde var rätt köpte jag livsmedel som innehöll ämnen eller råvaror som jag inte ville äta eller konsumera, på grund av dess hälsorisker eller förödande effekter på naturen och klimatet. Jag förstod redan då att jag förmodligen aldrig kommer kunna veta allt men jag bestämde mig för en sak.


 var kommer den ifrån och hur produceras den? Det bestämde jag mig för att jag ville ta reda på. Att läsa innehållsförteckningen en snabb överblick av vad en vara innehåller och alla E nummer går att googla rätt så lätt. Men ganska snabbt insåg jag att skulle bli övermäktigt att ta reda på vart alla ingredienser kommer ifrån och hur de är producerade. Eftersom vi idag har livsmedelshandel över hela världen skulle det innebära att jag behövde få tag på kryddbönder i Asien och grönsaksodlare i Tyskland för att fråga hur de framställer sina råvaror. Så för att göra detta möjligt för mig begränsade jag mig istället till Sveriges gränser och utmanade mig själv att under en månad bara äta mat producerad och tillverkad i Sverige (med salt som enda undantag). Detta kallade jag för Swedish Food Challenge.


 visade sig vara det bästa jag gjort! Oj, vad jag lärde mig och oj vilken god mat jag åt! Min första Svenska matmånad gjorde jag i juni, därefter fick jag mersmak och gjorde samma sak i oktober och februari. Jag ringde leverantörer, bönder och blev vän med konsumentkontakten på alla stora svenska livsmedelskedjor. Efter att jag lärt mig vart jag hittar alla svenska guldkorn och vad jag kunde äta när på året var det inte svårt att laga riktig god mat. Lasagne, sallader på både sommar och vinter, bakverk, mackor och grytor - allt av 100% svenska råvaror!   


 Så tycker i alla fall jag, våra råvaror och mathantverk håller otroligt hög kvalitet . Vi är ett land med stor och fin kunskap inom djur, natur och matproduktion, något jag tycker att vi i allra högsta grad ska vara stolta över och försöka behålla. Det är till och med så att maten vi producerar i Sverige har lägre klimatpåverkan än i många andra delar av världen. (källa) Detta bland annat eftersom vi i Sverige har stor tillgång till rent vatten, kalla vintrar som gör att vi kan använda mindre bekämpningsmedel mot skadedjur (eftersom skadedjuren dör på vintern) och att många av våra bönder tänker på helheten och ekosystemet på sina gårdar.


 för att göra något på riktigt. Idag finns det otroligt många matinspiratörer som varje dag delar med sig av tips och recept på allt från hälsosam mat, bra mat för tarmfloran, klimatsmart mat, vegetarisk mat, ja you name it! Jag älskar att bli inspirerad och jag tror att det kan göra en viss skillnad i samhället både för hälsa och miljö.  Men för mig har det alltid varit och är än idag handlingar och tillämpningar som är det mest värdefulla och som gör mest skillnad. Så jag ställde mig frågan: "Vad kan jag göra för att göra hållbar mat så tillgänglig som möjligt för så många som möjligt? "

- Ett av svaren på den frågan är Fredagspizza. Fredagspizza är en del av aktiebolaget whileone AB (org. nr. 559142-4493).